De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

05-07-2019

AVA-seizoen 2019: groot aantal bestuursvoorstellen door aandeelhouders verworpen of ingetrokken

Aandeelhouders van Nederlandse beursondernemingen stemmen steeds vaker bestuursvoorstellen af of geven voor de aandeelhoudersvergadering (AVA) al aan tegen te zullen stemmen waarna de ondernemingsleiding zelf het voorstel van de agenda haalt. Aandeelhouders zijn het meest kritisch over slecht gemotiveerde of exorbitante voorstellen om het beloningsbeleid te wijzigen en over voorstellen om bestuurders een ‘carte blanche’ te geven om veel nieuwe aandelen uit te geven. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde evaluatierapport van Eumedion over de in het voorjaar gehouden AVA’s van de Nederlandse beursondernemingen.

lees meer

28-06-2019

Eumedion Nieuwsbrief van juni 2019

De juni-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland.

lees meer

24-06-2019

Eumedion vindt extra meldingsplicht voor aandeelhouders niet noodzakelijk en disproportioneel

De introductie van een extra 2% meldingsdrempel (bovenop de al bestaande meldingsplichten) is niet noodzakelijk, disproportioneel en leidt alleen maar tot overbodige additionele kosten voor aandeelhouders. Dit schrijft Eumedion in haar vandaag ingediende commentaar op het voorontwerp van een wetsvoorstel ter uitbreiding van de meldingsplichten voor aandeelhouders.

lees meer

Blog

24-12-18

Verplichte continuïteitsparagraaf is juist een verrijking van het bestuursverslag

Accountantsorganisatie NBA wil dat er voor ondernemingen een plicht komt om in het bestuursverslag een aparte paragraaf op te nemen over de 'toekomstbestendigheid'. Martijn Bos, beleidsmedewerker verslaggeving en audit, legt uit waarom Eumedion dit voorstel van de NBA steunt.lees meer

Agenda

Symposium Aandeelhoudersrichtlijn

Op 26 juni, van 13.30 tot 17.30 uur, organieert de Erasmus Universiteit Rotterdam een symposium over de invloed van de implementatie van de herziene EU-richtlijn aandeelhoudersrechten op het Nederlandse vennootschapsrecht. Eumedion-directeur Rients Abma zal tijdens het symposium ingaan op de rol en positie van institutionele beleggers. Klik hier voor meer informatie en registratie.

Eumedion jaarsymposium 2019

Het Eumedion-jaarsymposium 2019 wordt dit jaar op 5 november, vanaf 13.00 uur, in Utrecht gehouden. Sprekers als Hans Hoogervorst (IASB), Corien Wortmann (ABP), Carin Gorter (lid auditcommissies van TKH Group en Basic-Fit) en Hanneke Overbeek (EY) zullen ingaan op het thema ‘De toekomst van de verslaggeving van beursondernemingen’. Inschrijven is mogelijk via info@eumedion.nl

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld