De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

24-03-2017

Eumedion: voordracht voor nieuw te benoemen accountantskantoor moet ook informatie over tekenend partner bevatten

 Eumedion vindt dat de voordracht voor een te benoemen accountantskantoor door de aandeelhoudersvergadering ook de naam en het curriculum vitae van de voorgestelde partner die de controleverklaring gaat aftekenen, gaat bevatten. Deze wens uit Eumedion in haar vandaag aan de Tweede Kamer verzonden commentaar op het wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties.

lees meer

23-03-2017

Eumedion wil meer duidelijkheid over rol van overheid bij overnames

Alleen als een bod wordt gedaan op een onderneming die van evident vitaal belang is voor het goed functioneren van de Nederlandse samenleving zou de overheid de mogelijkheid moeten hebben om die overname te blokkeren of aan nadere voorwaarden te onderwerpen. Het gaat dan om ondernemingen die een belangrijke nutsfunctie vervullen, zoals energie- en waterbedrijven, bepaalde internet- en telecombedrijven en bepaalde logistieke en transportbedrijven. De overheid zou bij een overname van dergelijke onderneming moeten kunnen toetsen of de nationale veiligheid of de openbare orde in het geding zijn. Bij alle andere overnames ziet Eumedion geen rol voor de overheid weggelegd. Ondernemingen hebben onder het Nederlandse vennootschapsrecht, de Nederlandse corporate governance code en de bestaande jurisprudentie al voldoende mogelijkheden om zichzelf in het belang van de vennootschap en al haar belanghebbenden, zoals werknemers en aandeelhouders, tijdelijk te beschermen tegen een vijandige overname of ongewenst aandeelhoudersactivisme. Dat stelt Eumedion in haar vandaag ingediende commentaar op de consultatie over de wet ter voorkoming ongewenste zeggenschap telecommunicatie.

lees meer

16-03-2017

Eumedion wil meer convergentie van Europese corporate governance stelsels

Eumedion staat positief tegenover het voornemen van de Europese Commissie om de verschillen tussen de corporate governance stelsels binnen de EU aan te pakken. Eumedion vindt dat in dat kader ook moet worden gekeken naar de bescherming van minderheidsaandeelhouders en de mogelijkheden die blockchaintechnologie biedt. Dit stelt Eumedion in haar vandaag ingezonden reactie op de consultatie van de Europese Commissie ten behoeve van de in juni 2017 uit te brengen ‘Mid-term Review’ van het Actieplan tot de vorming van de Europese Kapitaalmarktunie.

lees meer

Blog

16-01-17

Gezond verstand

Gezonde voeding is één van de belangrijkste maatschappelijke trends. Onder aanvoering van dieetgoeroes neemt het onderwerp soms de vorm aan van een moderne religie. Maar zin of onzin, voor beleggers is de trend van groot belang, aldus Eumedion-beleidsmedewerker Daan Spaargaren. lees meer

25-10-16

Juridisch walhalla pakt slecht uit voor beleggingsklimaat in Nederland

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de mogelijkheden die het Nederlandse vennootschapsrecht aan oprichters en controlerend aandeelhouders van beursondernemingen bidet om zich te verschansen tegen de invloed van minderheidsaandeelhouders. De zeggenschap van minderheidsaandeelhouders loopt in een toenemend aantal gevallen achter bij hun kapitaalinbreng. Dit beïnvloedt volgens Eumedion-directeur Rients Abma en VEB-directeur Paul Koster het Nederlandse beleggingsklimaat negatief.lees meer

Agenda

Eumedion Deelnemersvergadering

Op 15 juni 2017 vindt vanaf 13.00 uur bij Eumedion in Den Haag de halfjaarlijkse Deelnemersvergadering plaats. Het jaarverslag en de jaarrekening 2016 zullen de voornaamste agendapunten zijn.

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld