De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

10-07-2017

Turbulent AVA-seizoen 2017 leidt tot slechts 3 verworpen voorstellen

Het seizoen van de aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s) 2017 verliep turbulent door een voor Nederland ongekend aantal ongevraagde biedingen. Ongevraagde overnamebiedingen op AkzoNobel, Unilever, Refresco, Accell Group en TMG domineerden voor een groot deel niet alleen de AVA’s van deze ondernemingen, maar ook het publieke debat. Dit constateert Eumedion in haar vandaag gepubliceerde evaluatierapport van het AVA-seizoen 2017.

lees meer

30-06-2017

Eumedion Nieuwsbrief van juni 2017

De juni-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland.

lees meer

28-06-2017

AFM-rapport onthult belabberde interne kwaliteitscontrole binnen accountantskantoren

De veranderingen bij de accountantskantoren reflecteren zich nog niet in een betere kwaliteit van de controles van de jaarrekeningen. Uit het vandaag gepubliceerde AFM-rapport blijkt dat een ruime meerderheid van de door de AFM onderzochte controles  materiële tekortkomingen bevat (19 van de 32). Dat is een moedeloos resultaat na soortgelijke rapportages in 2010 en 2014. Beleggers en andere stakeholders moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de goedkeurende controleverklaring bij de jaarrekeningen van ondernemingen. De controleverklaring is immers  onmisbaar bij het betrouwbaar kunnen analyseren van de financiële positie van de onderneming. Dat vertrouwen wordt nu al zeven jaar op de proef gesteld. Beleggers hechten grote waarde aan het rapport van de AFM, omdat zij zelf niet over de gegevens kunnen beschikken om de noodzakelijke analyse over de kwaliteit van de accountantscontrole uit te voeren.

lees meer

Blog

25-04-17

Niet te snel ingrijpen in Nederlandse overnamewetgeving

In de afgelopen weken is het beeld ontstaan dat een beursgenoteerde onderneming als koopwaar kan worden beschouwd die aan de hoogst biedende kan worden verkocht. Werknemers, klanten en toeleveranciers worden hiervan de dupe. De roep om extra bescherming van bedrijven wordt luider. Volgens Eumedion-directeur Rients Abma is extra wetgeving onnodig. Het Nederlandse stelsel van overname- en governanceregels is namelijk al zeer evenwichtig en biedt voldoende mogelijkheden om vijandige biedingen te laten stranden.lees meer

16-01-17

Gezond verstand

Gezonde voeding is één van de belangrijkste maatschappelijke trends. Onder aanvoering van dieetgoeroes neemt het onderwerp soms de vorm aan van een moderne religie. Maar zin of onzin, voor beleggers is de trend van groot belang, aldus Eumedion-beleidsmedewerker Daan Spaargaren. lees meer

Agenda

Eumedion Deelnemersvergadering

Op 15 juni 2017 vindt vanaf 13.00 uur bij Eumedion in Den Haag de halfjaarlijkse Deelnemersvergadering plaats. Het jaarverslag en de jaarrekening 2016 zullen de voornaamste agendapunten zijn.

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld