De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

17-09-2018

Eumedion kritisch over initiatiefwetsvoorstel om Wbfo voor systeembanken aan te scherpen

Eumedion is kritisch over het voorstel van de oppositiepartijen om de Minister van Financiën instemmingsrecht te geven bij de vaststelling van de vaste beloningen van bestuurders van systeembanken. Eumedion vraagt zich of overheidsmaatregelen ter versterking van de aandeelhoudersinvloed op bestuurdersbeloningen niet effectiever zouden zijn. Dit schrijft Eumedion in haar vandaag ingediende commentaar op het initiatiefwetsvoorstel ter aanscherping van de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo).

lees meer

31-08-2018

Eumedion Nieuwsbrief van augustus 2018

De augustus-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland.

lees meer

31-08-2018

Eumedion pleit voor verhoging AVA-stemvereiste om herzien beloningsbeleid goed te keuren

Een voorstel tot wijziging van het beloningsbeleid voor een bestuur behoeft een breed draagvlak onder aandeelhouders, vooral onder zogenoemde duurzame en verantwoorde aandeelhouders. Daarom zou een besluit van de aandeelhoudersvergadering (AVA) om het beloningsbeleid te herzien niet langer moeten steunen op een gewone meerderheid van stemmen, maar op een stemmeerderheid van ten minste 75% of 80%. Hiervoor pleit Eumedion in haar vandaag ingediende reactie op de maatschappelijke consultatie over extra beloningsmaatregelen voor de financiële sector.

lees meer

Blog

27-07-17

Veranker maatschappelijke doelstellingen in statuten

Grote ondernemingen zijn onmisbaar in de aanpak van belangrijke maatschappelijke issues. Beursvennootschappen leggen hun maatschappelijke doelstellingen alleen niet vast in hun statuten. Eumedion-beleidsmedewerker Daan Spaargaren en Van Doorne-advocaat Sjoerd Kamerbeek vinden dit een gemiste kans.lees meer

Agenda

Eumedion Symposium 2018

Op 14 november 2018 vindt in de Jaarbeurs Utrecht vanaf 12.00 uur het jaarlijkse Eumedion-symposium plaats. Sprekers Colin Mayer (Oxford University), Maurice Oostendorp (Volksbank), Lars Dijkstra (Kempen Capital Management), Camiel Selker (Focus Orange), Adrian De Groot Ruiz (True Price) en Dorothee de Graaff - van Vredenburch (NN Group), zullen onder leiding van Martine Wolzak ingaan op het thema ‘De rol van de beursonderneming en haar aandeelhouders in de samenleving’.

ICGN Congres in Amsterdam

Op 12 en 13 februari 2019 is Eumedion de gastheer van een ICGN-congres in Amsterdam. Het International Corporate Governance Network is het wereldwijde netwerk van institutionele beleggers dat onder meer tot doel heeft goede corporate governance in de wereld te bevorderen. Tijdens het congres wordt een aantal actuele corporate governance- en duurzaamheidsissues besproken. Klik hier voor meer informatie. 

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld