De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

17-11-2017

"Bedenktijd veel schadelijker voor reputatie van Nederland als investeringsland dan voordelen afschaffing dividendbelasting"

De introductie van een wettelijke bedenktijd van 250 dagen, zoals opgenomen in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III, berokkent het Nederlandse beleggingsklimaat veel meer schade dan de marginale rendementsverhoging door middel van de afschaffing van de dividendbelasting. “We hebben nu de bizarre situatie waarbij Nederland meer dan 40 miljard euro armer wordt [de netto contante waarde van het afschaffen van de dividendbelasting voor de Nederlandse Staat], haar reputatie bij buitenlandse beleggers grote schade toebrengt en het aan de kiezer verkocht wordt dat het goed is voor de Nederlandse belastingbetaler”. Dat stelde belegger Adriaan de Mol van Otterloo (oprichter en manager van de Britse vermogensbeheerder Intrinsic Value Investors) in zijn speech tijdens het afgelopen woensdag gehouden Eumedion-symposium. Het symposium had als thema ‘Extra bescherming van Nederlandse beursondernemingen: noodzaak of hypocrisie?’. Vrijwel alle sprekers vonden extra bescherming onnodig, irrelevant dan wel tekenend voor de “zesjescultuur” in Nederland.

lees meer

13-11-2017

Eumedion voorstander van verdere Europese harmonisatie van de procedureregels rond AVA's

Eumedion meent dat dat de procedureregels rond aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s), ‘corporate actions’ en identificatie van aandeelhouders binnen Europa meer kunnen worden geharmoniseerd. Daarnaast vindt Eumedion dat de Europese Commissie aandacht zou moeten besteden aan de facilitering van het gebruik van digitale communicatietechnologieën, zoals blockchaintechnologie. Dit blijkt uit het vandaag ingediende Eumedion-commentaar op de consultatie van de Europese Commissie over de verdere vervolmaking van de Europese Kapitaalmarktunie.

lees meer

08-11-2017

Eumedion heeft bedenkingen bij uitwerking Europees raamwerk voor toetsing buitenlandse overnames

Eumedion vindt het lovenswaardig dat de Europese Commissie zich inzet voor een Europees raamwerk voor de toetsing van buitenlandse overnames op grond van de veiligheid op de openbare orde. Bij de uitwerking van dit raamwerk heeft Eumedion echter de nodige bedenkingen. Eumedion schrijft dit in haar commentaar op het voorstel voor een Europese verordening voor de opzet van een raamwerk voor toetsing van buitenlandse investeringen.

lees meer

Blog

27-07-17

Veranker maatschappelijke doelstellingen in statuten

Grote ondernemingen zijn onmisbaar in de aanpak van belangrijke maatschappelijke issues. Beursvennootschappen leggen hun maatschappelijke doelstellingen alleen niet vast in hun statuten. Eumedion-beleidsmedewerker Daan Spaargaren en Van Doorne-advocaat Sjoerd Kamerbeek vinden dit een gemiste kans.lees meer

Agenda

Deadline Consultatie concept Stewardship Code

Op 15 november 2017 eindigt de consultatie van de concept Stewardship Code die door Eumedion is opgesteld. Tot 15 november 2017 zijn opmerkingen, commentaren en suggesties welkom via info@eumedion.nl

Eumedion Symposium

Op 15 november 2017 vindt vanaf 13.00 uur in de Jaarbeurs Utrecht het jaarlijkse symposium plaats. Sprekers als Vino Timmerman (Hoge Raad), Tjalling Tiemstra (commissaris ABN AMRO) en Adriaan de Mol van Otterloo (Intrinsic Value Investors) zullen ingaan op de vraag 'Extra bescherming van Nederlandse beursondernemingen: noodzaak of hypocrisie?' Klik hier voor het complete programma. Inschrijven is mogelijk via info@eumedion.nl.

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld