De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

18-09-2017

Institutionele beleggers stellen gedragscode op

Pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders hebben een conceptgedragscode opgesteld die uiting geeft aan hun opstelling als betrokken en verantwoord aandeelhouder bij Nederlandse beursondernemingen. Toepassing van de codeprincipes door institutionele beleggers zal bijdragen aan duurzame, lange termijn waardecreatie van de ondernemingen waarin wordt belegd en daarmee ook aan de lange-termijn rendementen van de beleggingsportefeuille. Via de code kunnen pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders aan hun deelnemers en klanten ook beter verantwoording afleggen over de wijze waarop zij via de uitoefening van hun aandeelhoudersrechten hebben bijgedragen aan de bescherming van de waarde van de beleggingsportefeuille. De conceptgedragscode is opgesteld door de deelnemers van Eumedion en is vandaag in openbare consultatie gebracht.

lees meer

07-09-2017

Eumedion steunt advies tot meer standaardisatie van duurzaamheidsproducten

Eumedion steunt het advies van de Europese High-Level Expert Group on Sustainable Finance (HLEG) om de criteria voor bepaalde ‘groene’ of duurzame producten te standaardiseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om ‘groene’ en ‘sociale’ bedrijfsobligaties. Het gevaar is anders dat dergelijke producten te weinig onderscheidend zijn en de labels ‘groen’ en ‘sociaal’ te snel op producten worden geplakt. Dit schrijft Eumedion in haar vandaag ingediende commentaar op het HLEG-interim-rapport ‘Financing a Sustainable European Economy’.

lees meer

04-09-2017

Nederlandse beursondernemingen richten zich op de langere termijn

Bestuurders van Nederlandse beursondernemingen hebben veel meer dan hun Amerikaanse collega’s aandacht voor de lange termijn consequenties van hun strategie en beleid. Deze ‘lange termijnoriëntatie’ is de afgelopen tien jaar ook enigszins sterker geworden. Drijvende krachten hierachter zijn de overwegend lange termijn horizon van de aandeelhouders van Nederlandse beursondernemingen en de langere termijnoriëntatie van het beloningsbeleid van het bestuur via de opname van lange termijn prestatiecriteria. Dit blijkt uit onderzoek van het Institute for Governance and Organizational Responsibility (iGOR) van de Rijksuniversiteit Groningen dat is uitgevoerd in opdracht van Eumedion.

lees meer

Blog

27-07-17

Veranker maatschappelijke doelstellingen in statuten

Grote ondernemingen zijn onmisbaar in de aanpak van belangrijke maatschappelijke issues. Beursvennootschappen leggen hun maatschappelijke doelstellingen alleen niet vast in hun statuten. Eumedion-beleidsmedewerker Daan Spaargaren en Van Doorne-advocaat Sjoerd Kamerbeek vinden dit een gemiste kans.lees meer

25-04-17

Niet te snel ingrijpen in Nederlandse overnamewetgeving

In de afgelopen weken is het beeld ontstaan dat een beursgenoteerde onderneming als koopwaar kan worden beschouwd die aan de hoogst biedende kan worden verkocht. Werknemers, klanten en toeleveranciers worden hiervan de dupe. De roep om extra bescherming van bedrijven wordt luider. Volgens Eumedion-directeur Rients Abma is extra wetgeving onnodig. Het Nederlandse stelsel van overname- en governanceregels is namelijk al zeer evenwichtig en biedt voldoende mogelijkheden om vijandige biedingen te laten stranden.lees meer

Agenda

Official Integrated Reporting Convention 2017

Op 12 en 13 oktober 2017 vindt in de RAI Amsterdam dit door het International Integrated Reporting Council (IIRC) georganiseerde congres plaats. Eumedion is 'supporting partner' van dit congres. Het congres  behandelt de laatste ontwikkelingen op het gebied van geïntegreerde verslaggeving. Alle contactpersonen van Eumedion komen in aanmerking voor een speciaal partnertarief van £ 799,-; een £ 300,- korting op het volledige tarief. Om hiervan gebruik te maken, voert u de code EUMPARTNER in bij uw registratie via https://goo.gl/ovt9oa.

Eumedion Symposium

Op 15 november 2017 vindt vanaf 13.00 uur in de Jaarbeurs Utrecht het jaarlijkse symposium plaats. Sprekers als Vino Timmerman (Hoge Raad), Tjalling Tiemstra (commissaris ABN AMRO) en Adriaan de Mol van Otterloo (Intrinsic Value Investors) zullen ingaan op de vraag 'Extra bescherming van Nederlandse beursondernemingen: noodzaak of hypocrisie?' Inschrijven is mogelijk via info@eumedion.nl.

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld