De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

27-02-2015

Eumedion Nieuwsbrief van februari 2015

De februari-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland.

lees meer

06-02-2015

Eumedion kan zich vinden in voorstellen voor behandeling van aandeelhouders bij 'bail-in'

Eumedion kan zich in grote lijnen vinden in de voorstellen van de Europese Bankenautoriteit (EBA) t.a.v. de behandeling van bankaandeelhouders in het geval een bank in ernstige financiële problemen is gekomen en de bancaire toezichthouders het resolutie-instrument van ‘bail-in’ moeten inzetten. Dit schrijft Eumedion in de vandaag verzonden reacties op een tweetal EBA-consultaties over het ‘bail in’-resolutie-instrument.

lees meer

03-02-2015

Beleggers keren zich tegen gemakkelijke invoering van dubbel stemrecht in Italië

Minderheidsaandeelhouders van Italiaanse beursgenoteerde ondernemingen hebben recht op goede bescherming tegen initiatieven van deze ondernemingen om dubbel stemrecht in te voeren voor aandeelhouders die hun aandelen ten minste twee jaar vasthouden. Besluitvorming hierover moet onderworpen zijn aan een meerderheid van twee-derde van de ter aandeelhoudersvergadering (AVA) uitgebrachte stemmen. Hiervoor pleit een groep niet-uitvoerende bestuurders van Italiaanse ondernemingen en internationale institutionele beleggers, waaronder Eumedion, in een brief aan de Italiaanse beleidsmakers, waaronder de Italiaanse minister-president Matteo Renzi.

lees meer

Blog

12-02-15

Samenwerkende aandeelhouders krijgen veel gedaan

De afgelopen weken hebben twee sprekende voorbeelden laten zien van effectieve samenwerking tussen aandeelhouders. Eind januari overtuigde een groep van 151 aandeelhouders Shell om transparanter te zijn over de gevolgen van de klimaatverandering op het verdienmodel van het olie- en gasbedrijf. Begin februari kreeg een groep internationale beleggers, waaronder Eumedion, de Italiaanse regering zover om haar besluit te herroepen om Italiaanse beursondernemingen langer de gelegenheid te geven relatief eenvoudig aandelen met dubbel stemrecht in te voeren. Eumedion-directeur Rients Abma vindt dat een gezamenlijke beleggersinspanning ook nodig is bij een voorstel van het Europees Parlement.lees meer

06-02-15

Shell verandert klimaat voor aandeelhoudersresoluties

Op 29 januari deed Shell iets opmerkelijks. De oliereus sprak haar steun uit vóór een aandeelhoudersresolutie waarin een coalitie van aandeelhouders de onderneming oproept om transparanter te zijn over kansen en risico’s van klimaatverandering. Eumedion-beleidsmedewerker Daan Spaargaren legt uit wat de gevolgen hiervan zijn.lees meer

Agenda

ICGN-congres in Madrid

Op 2 en 3 maart 2015 houdt het International Corporate Governance Networdk zijn regionaal congres 'Building Corporate Governance Reform for Long Term Sustainable Growth'. Eumedion-directeur Rients Abma zal deelnemen in een paneldiscussie over de werking en toepassing van gedragscodes voor institutionele beleggers. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Symposium Handboek Corporate Governance

Op 4 maart 2015 wordt de nieuwe editie van het 'Handboek Corporate Governance' tijdens een symposium in Amsterdam gepresenteerd. Eumedion-directeur Rients Abma, mede-auteur van het Handboek, zal deelnemen in een paneldiscussie over actuele corporate governance ontwikkelingen. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld