De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

10-02-2017

Eumedion positief over ontwikkeling verslaggevingsstandaard inzake klimaatrisico's

Eumedion staat positief tegenover de ontwikkeling van een wereldwijde verslaggevingsstandaard inzake klimaatrisico’s. Dit blijkt uit het vandaag ingezonden commentaar op het consultatiedocument van de G20/Financial Stability Board Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) over een raamwerk voor de verslaggeving over klimaatrisico’s.

lees meer

08-02-2017

De aandeelhoudersvergadering: "een archaïsch ritueel zonder alternatief"

De aandeelhoudersvergadering (AVA) zou meer dan nu het forum moeten zijn voor een dialoog tussen bestuur, raad van commissarissen en aandeelhouders over de lange termijn strategie van het concern. Maar dat zal waarschijnlijk wel wensdenken blijven, want grote aandeelhouders kunnen buiten de AVA in de besloten dialogen veel meer invloed op de strategie en het beleid uitoefenen dan erbinnen. De AVA zal als besluitvormend orgaan nodig blijven en - mogelijk mede door blockchaintechnologie - aan kracht winnen. Zo blijft, ook in de toekomst, de AVA "een archaïsch ritueel zonder alternatief".

lees meer

31-01-2017

Eumedion Nieuwsbrief van januari 2017

De januari-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland.

lees meer

Blog

16-01-17

Gezond verstand

Gezonde voeding is één van de belangrijkste maatschappelijke trends. Onder aanvoering van dieetgoeroes neemt het onderwerp soms de vorm aan van een moderne religie. Maar zin of onzin, voor beleggers is de trend van groot belang, aldus Eumedion-beleidsmedewerker Daan Spaargaren. lees meer

25-10-16

Juridisch walhalla pakt slecht uit voor beleggingsklimaat in Nederland

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de mogelijkheden die het Nederlandse vennootschapsrecht aan oprichters en controlerend aandeelhouders van beursondernemingen bidet om zich te verschansen tegen de invloed van minderheidsaandeelhouders. De zeggenschap van minderheidsaandeelhouders loopt in een toenemend aantal gevallen achter bij hun kapitaalinbreng. Dit beïnvloedt volgens Eumedion-directeur Rients Abma en VEB-directeur Paul Koster het Nederlandse beleggingsklimaat negatief.lees meer

Agenda

Seminar over de toekomst van de AVA

Op 7 februari 2017 vindt vanaf 15.00 uur in Theater Diligentia in Den Haag een door Eumedion en de VEB georganiseerd seminar over de toekomst van de  de AVA plaats.Tijdens dit seminar geven o.a. Mieke Olaerts (Universiteit Maastricht), Sander van Loosbroek (Cegeka), Peter Wakkie (president-commissaris van Wolters Kluwer en TomTom), Karlijn van Lierop (MN) en Errol Keyner (VEB) hun visie op het functioneren en de toekomst van de AVA. Het seminar wordt gehouden ter gelegenheid van de presentatie van het boek ‘De algemene vergadering van Nederlandse beursvennootschappen’ dat in Wolters Kluwer Serie Recht en Praktijk verschijnt. Aanmelden is mogelijk via info@eumedion.nl. .

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld