De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

29-05-2015

Eumedion Nieuwsbrief van mei 2015

De mei-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland.

lees meer

29-05-2015

Eumedion herhaalt bezwaren tegen extra rechten voor langetermijnaandeelhouders

Eumedion blijft tegen het door de Commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement (EP) voorgestelde amendement om langetermijnaandeelhouders te belonen met extra stemrechten, dividendrechten of aandelen. Eumedion heeft haar bezwaren vandaag in een gezamenlijke brief met het European Sustainable Investment Forum (Eurosif) onder de aandacht van de leden van het EP gebracht. Het EP stemt naar verwachting op 10 juni a.s. over het rapport van zijn Commissie Juridische Zaken over het richtlijnvoorstel aandeelhoudersbetrokkenheid, waarin het betreffende amendement is opgenomen.

lees meer

26-05-2015

Eumedion wil meer duidelijkheid over nieuwe rol AFM bij toezicht op accountants

De rol van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bij het toezicht op accountantsorganisaties na de implementatie van de herziene Europese accountantsrichtlijn en –verordening behoeft verduidelijking. Dat vindt Eumedion blijkens haar vandaag verzonden reactie op het voorontwerp van de Implementatiewet van de betreffende richtlijn en verordening.

lees meer

Blog

16-03-15

Vooruitblik op het AVA-seizoen 2015

Komende woensdag trapt Sligro Food Group traditiegetrouw het seizoen van aandeelhoudersvergaderingen (‘AVA-seizoen’) af. Daarna volgen tot eind mei bijna honderd andere AVA’s. Veel beursgenoteerde ondernemingen hebben hun jaarverslag en hun AVA-agenda’s inmiddels gepubliceerd. Eumedion-directeur Rients Abma zet de eerste opvallende bevindingen en trends zijn op een rijtje.lees meer

12-02-15

Samenwerkende aandeelhouders krijgen veel gedaan

De afgelopen weken hebben twee sprekende voorbeelden laten zien van effectieve samenwerking tussen aandeelhouders. Eind januari overtuigde een groep van 151 aandeelhouders Shell om transparanter te zijn over de gevolgen van de klimaatverandering op het verdienmodel van het olie- en gasbedrijf. Begin februari kreeg een groep internationale beleggers, waaronder Eumedion, de Italiaanse regering zover om haar besluit te herroepen om Italiaanse beursondernemingen langer de gelegenheid te geven relatief eenvoudig aandelen met dubbel stemrecht in te voeren. Eumedion-directeur Rients Abma vindt dat een gezamenlijke beleggersinspanning ook nodig is bij een voorstel van het Europees Parlement.lees meer

Agenda

Eumedion Vergadering van Deelnemers

Op 17 juni 2015 vindt de Vergadering van Eumedion Deelnemers plaats. Op de agenda staan o.a. de bespreking van het jaarverslag 2014, de goedkeuring van de jaarrekening 2014 de decharge van het Algemeen bestuur voor zijn taken in boekjaar 2014 en de evaluatie van het jaarverslagen- en AVA-seizoen 2015.

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld