De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

27-04-2015

"RvC moet veel zichtbaarder worden in het beloningsdebat"

De raad van commissarissen (RvC) moet niet alleen op papier, maar ook in de praktijk het voortouw nemen bij het opstellen van een nieuw beloningsbeleid en bij de bepaling van de hoogte van de individuele beloningselementen. Hiervoor pleitte Eumedion-directeur Rients Abma tijdens de op 9 april jl. door de Tweede Kamer georganiseerde hoorzitting over bestuurdersbeloningen in de financiële sector. Rients Abma was door de Tweede Kamer als expert op het terrein van bestuurdersbeloningen uitgenodigd.

lees meer

22-04-2015

Frank Curtiss (RPMI Railpen) benoemd tot Eumedion-bestuurslid

Het Algemeen bestuur van Eumedion heeft tijdens zijn vandaag gehouden vergadering Frank Curtis voor twee jaar benoemd tot lid van het Algemeen bestuur.

lees meer

14-04-2015

Eumedion wil meer duidelijkheid over betrokkenheid van accountant bij het bestuursverslag

Eumedion wil graag bevestigd zien dat de externe accountant straks een ‘actieve onderzoeksplicht’ heeft om materiële onjuistheden in het bestuursverslag te signaleren en om daarover te rapporteren in zijn controleverklaring. Dit schrijft Eumedion in haar commentaar op het wetsvoorstel ter implementatie van de Europese jaarrekeningrichtlijn. Het commentaar is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

lees meer

Blog

16-03-15

Vooruitblik op het AVA-seizoen 2015

Komende woensdag trapt Sligro Food Group traditiegetrouw het seizoen van aandeelhoudersvergaderingen (‘AVA-seizoen’) af. Daarna volgen tot eind mei bijna honderd andere AVA’s. Veel beursgenoteerde ondernemingen hebben hun jaarverslag en hun AVA-agenda’s inmiddels gepubliceerd. Eumedion-directeur Rients Abma zet de eerste opvallende bevindingen en trends zijn op een rijtje.lees meer

12-02-15

Samenwerkende aandeelhouders krijgen veel gedaan

De afgelopen weken hebben twee sprekende voorbeelden laten zien van effectieve samenwerking tussen aandeelhouders. Eind januari overtuigde een groep van 151 aandeelhouders Shell om transparanter te zijn over de gevolgen van de klimaatverandering op het verdienmodel van het olie- en gasbedrijf. Begin februari kreeg een groep internationale beleggers, waaronder Eumedion, de Italiaanse regering zover om haar besluit te herroepen om Italiaanse beursondernemingen langer de gelegenheid te geven relatief eenvoudig aandelen met dubbel stemrecht in te voeren. Eumedion-directeur Rients Abma vindt dat een gezamenlijke beleggersinspanning ook nodig is bij een voorstel van het Europees Parlement.lees meer

Agenda

Eumedion Vergadering van Deelnemers

Op 17 juni 2015 vindt de Vergadering van Eumedion Deelnemers plaats. Op de agenda staan o.a. de bespreking van het jaarverslag 2014, de goedkeuring van de jaarrekening 2014 de decharge van het Algemeen bestuur voor zijn taken in boekjaar 2014 en de evaluatie van het jaarverslagen- en AVA-seizoen 2015.

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld