De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

26-03-2015

Eumedion Scriptieprijs 2015 van start

Eumedion zal in 2015 een prijs van € 2500 uitloven voor de schrijver/schrijfster van de beste afstudeerscriptie die een relatie heeft met het thema 'impact van aandeelhouders op ondernemingen'.

lees meer

27-02-2015

Eumedion Nieuwsbrief van februari 2015

De februari-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland.

lees meer

06-02-2015

Eumedion kan zich vinden in voorstellen voor behandeling van aandeelhouders bij 'bail-in'

Eumedion kan zich in grote lijnen vinden in de voorstellen van de Europese Bankenautoriteit (EBA) t.a.v. de behandeling van bankaandeelhouders in het geval een bank in ernstige financiële problemen is gekomen en de bancaire toezichthouders het resolutie-instrument van ‘bail-in’ moeten inzetten. Dit schrijft Eumedion in de vandaag verzonden reacties op een tweetal EBA-consultaties over het ‘bail in’-resolutie-instrument.

lees meer

Blog

16-03-15

Vooruitblik op het AVA-seizoen 2015

Komende woensdag trapt Sligro Food Group traditiegetrouw het seizoen van aandeelhoudersvergaderingen (‘AVA-seizoen’) af. Daarna volgen tot eind mei bijna honderd andere AVA’s. Veel beursgenoteerde ondernemingen hebben hun jaarverslag en hun AVA-agenda’s inmiddels gepubliceerd. Eumedion-directeur Rients Abma zet de eerste opvallende bevindingen en trends zijn op een rijtje.lees meer

12-02-15

Samenwerkende aandeelhouders krijgen veel gedaan

De afgelopen weken hebben twee sprekende voorbeelden laten zien van effectieve samenwerking tussen aandeelhouders. Eind januari overtuigde een groep van 151 aandeelhouders Shell om transparanter te zijn over de gevolgen van de klimaatverandering op het verdienmodel van het olie- en gasbedrijf. Begin februari kreeg een groep internationale beleggers, waaronder Eumedion, de Italiaanse regering zover om haar besluit te herroepen om Italiaanse beursondernemingen langer de gelegenheid te geven relatief eenvoudig aandelen met dubbel stemrecht in te voeren. Eumedion-directeur Rients Abma vindt dat een gezamenlijke beleggersinspanning ook nodig is bij een voorstel van het Europees Parlement.lees meer

Agenda

Pensioenfondsen fossielvrij?

Op 17 maart 2015 organiseert 350.org in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam een speciale avond over de beleggingen van pensioenfondsen in de fossiele energie-industrie. Eumedion-directeur Rients Abma neemt tijdens dit event deel aan een paneldiscussie over het beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld