De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

31-07-2014

Eumedion Nieuwsbrief van juli 2014

De juli-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland.

lees meer

23-07-2014

Eumedion-evaluatie AVA-seizoen 2014: opkomst aandeelhouders naar recordhoogte van 70%

De participatie van aandeelhouders aan de besluitvorming op de aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s) is dit jaar naar recordhoogte gestegen. Lag de gemiddelde ‘AVA-opkomst’ van de AEX-ondernemingen in 2013 op ongeveer 63%; in 2014 was gemiddeld bijna 70% van het geplaatst kapitaal op de AVA aanwezig of vertegenwoordigd. Tussen 2004 en 2014 is de gemiddelde AVA-opkomst meer dan verdubbeld. Aandeelhouders tonen hiermee hun betrokkenheid bij het reilen en zeilen van de Nederlandse beursondernemingen. Dit blijkt uit de vandaag door Eumedion gepubliceerde evaluatie van het ‘AVA-seizoen’ 2014.

lees meer

10-07-2014

Eumedion kritisch over wetsvoorstel 'bonuscap' financiële instellingen

Eumedion vindt de toegevoegde waarde van het wetsvoorstel betreffende het beloningsbeleid van financiële ondernemingen twijfelachtig en op onderdelen mogelijk in strijd met Europees en internationaal recht. Dit schrijft Eumedion in haar commentaar op het wetsvoorstel dat zij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

lees meer

Blog

10-07-14

Amsterdam kent al genoeg musea

Met Euronext, NN en IMCD heeft Euronext Amsterdam recentelijk drie grote nieuwe beursintroducties mogen begroeten. Afgelopen jaar zagen we al nieuwe noteringen van Gemalto, OCI en Altice, weliswaar van origine geen Nederlandse ondernemingen, maar toch. En er zit nog meer in het vat, waaronder een rentree van ABN AMRO. Een dergelijke toeloop van ondernemingen hebben we lange tijd niet ervaren. De Nederlandse publieke aandelenmarkt gaat het dus voor de wind, zo lijkt het. Eumedion-beleidsmedewerker Wouter Kuijpers vraagt zich af of het werkelijk zo goed gaat. lees meer

13-06-14

Bankaandelen: voor beleggers voorlopig nog weinig lekkers aan te ontdekken

De discussie over de toekomst van de bankensector wordt vooral gevoerd door de politiek, de publieke toezichthouders, wetenschap en de banken zelf zonder dat zij de kapitaalverschaffers hierover peilen. Dit terwijl beleggers een cruciale rol spelen bij de (her)financiering van banken. Volgens DNB hoeven beleggers de komende jaren niet te rekenen op dividend; zij zullen eerder de banken moeten helpen met het versterken van het eigen vermogen. De Tweede Kamer heeft dit in een op 27 mei aangenomen motie nog eens bevestigd. Een dergelijke opvatting gaat volgens Eumedion-directeur Rients Abma voorbij aan de grote risico’s die beleggers lopen met bankaandelen.lees meer

Agenda

Symposium 'Overname en algemeen belang'

Op 30 september 2014 organiseert de Erasmus Universiteit Rotterdam een symposium over overnames en algemeen belang. Eumedion-directeur Rients Abma zal een voordracht houden over het algemeen belang vanuit de optiek van de aandeelhouder. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Eumedion-symposium over richtlijnvoorstel aandeelhoudersbetrokkenheid

Op 12 november 2014 vanaf 12.00 uur organiseert Eumedion in de Jaarbeurs Utrecht haar jaarlijks symposium. Het symposium staat dit jaar in het teken van het voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn inzake aandeelhoudersbetrokkenheid. Sprekers als Jeroen Hooijer (Europese Commissie), Jaap van Manen (Monitoring Commissie), Jan Nooitgedagt (o.a. commissaris TMG) en Edith Siermann (Robeco) zullen de implicaties van het voorstel bespreken. Aanmelden voor het symposium is mogelijk via info@eumedion.nl

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld