De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

10-09-2014

Eumedion steunt uitzondering voor beursvennootschappen tot verplichte 'SBR-deponering' van jaarrekeningen

Eumedion onderschrijft de keuze van het Ministerie van Economische Zaken om Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen vrij te stellen van de verplichting om de jaarrekening via het elektronische format van ‘Standard Business Reporting’ (SBR) bij het handelsregister te deponeren. Dit blijkt uit de vandaag door Eumedion ingezonden reactie op een voorontwerp van het wetsvoorstel hieromtrent.

lees meer

29-08-2014

Eumedion Nieuwsbrief van augustus 2014

De augustus-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland.

lees meer

22-08-2014

Eumedion verwelkomt Pensioenfonds Werk en (re)Integratie als nieuwe deelnemer

Het Algemeen bestuur van Eumedion heeft vandaag Pensioenfonds Werk en (re)Integratie (PWRI) toegelaten als gewone deelnemer van Eumedion. Het pensioenfonds had ultimo 2013 een belegd vermogen van ruim € 6 miljard.

lees meer

Blog

10-07-14

Amsterdam kent al genoeg musea

Met Euronext, NN en IMCD heeft Euronext Amsterdam recentelijk drie grote nieuwe beursintroducties mogen begroeten. Afgelopen jaar zagen we al nieuwe noteringen van Gemalto, OCI en Altice, weliswaar van origine geen Nederlandse ondernemingen, maar toch. En er zit nog meer in het vat, waaronder een rentree van ABN AMRO. Een dergelijke toeloop van ondernemingen hebben we lange tijd niet ervaren. De Nederlandse publieke aandelenmarkt gaat het dus voor de wind, zo lijkt het. Eumedion-beleidsmedewerker Wouter Kuijpers vraagt zich af of het werkelijk zo goed gaat. lees meer

13-06-14

Bankaandelen: voor beleggers voorlopig nog weinig lekkers aan te ontdekken

De discussie over de toekomst van de bankensector wordt vooral gevoerd door de politiek, de publieke toezichthouders, wetenschap en de banken zelf zonder dat zij de kapitaalverschaffers hierover peilen. Dit terwijl beleggers een cruciale rol spelen bij de (her)financiering van banken. Volgens DNB hoeven beleggers de komende jaren niet te rekenen op dividend; zij zullen eerder de banken moeten helpen met het versterken van het eigen vermogen. De Tweede Kamer heeft dit in een op 27 mei aangenomen motie nog eens bevestigd. Een dergelijke opvatting gaat volgens Eumedion-directeur Rients Abma voorbij aan de grote risico’s die beleggers lopen met bankaandelen.lees meer

Agenda

Symposium 'Overname en algemeen belang'

Op 30 september 2014 organiseert de Erasmus Universiteit Rotterdam een symposium over overnames en algemeen belang. Eumedion-directeur Rients Abma zal een voordracht houden over het algemeen belang vanuit de optiek van de aandeelhouder. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Eumedion-symposium over richtlijnvoorstel aandeelhoudersbetrokkenheid

Op 12 november 2014 vanaf 12.00 uur organiseert Eumedion in de Jaarbeurs Utrecht haar jaarlijks symposium. Het symposium staat dit jaar in het teken van het voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn inzake aandeelhoudersbetrokkenheid. Sprekers als Jeroen Hooijer (Europese Commissie), Jaap van Manen (Monitoring Commissie), Jan Nooitgedagt (o.a. commissaris TMG) en Edith Siermann (Robeco) zullen de implicaties van het voorstel bespreken. Aanmelden voor het symposium is mogelijk via info@eumedion.nl

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld