De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

18-12-2014

Eumedion Best Practices Betrokken Aandeelhouderschap goed nageleefd en nog steeds 'state of the art'

De Eumedion best practices voor betrokken aandeelhouderschap worden over het algemeen goed nageleefd. Nagenoeg alle Eumedion-deelnemers (93%) laten aantoonbaar zien dat zij een ‘betrokken aandeelhouder’ zijn in de zin dat zij stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en zij dialogen met beursgenoteerde ondernemingen voeren. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde monitoring rapport over de toepassing van de in 2011 geformuleerde Eumedion best practices voor betrokken aandeelhouderschap.

lees meer

17-12-2014

Eumedion wil betere rechtsbescherming voor beleggers in geval van afwikkeling van bank

Eumedion vindt het zeer onwenselijk dat voor een zeer ingrijpend besluit van De Nederlandsche Bank (DNB) om vorderingen van crediteuren op een bank af te schrijven of om te zetten in aandelen de bestuursrechtelijke bezwaarfase is uitgesloten en slechts beroep in één instantie openstaat. Dit schrijft Eumedion in haar vandaag verzonden reactie op het voorontwerp van het wetsvoorstel ter implementatie van een Europese richtlijn inzake herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen.

lees meer

16-12-2014

Eumedion wil dat ondernemingen in geval van overname nog uitstaande aandelenplannen pro-rata afwikkelen

Beursgenoteerde ondernemingen zouden hun nog uitstaande aandelen(optie)plannen in het geval van een overname of fusie hooguit op proportionele basis moeten afwikkelen. De institutionele beleggers die in Eumedion-verband participeren hebben besloten deze aanscherping door te voeren in de eind 2009 vastgestelde en gepubliceerde Eumedion-uitgangspunten voor een verantwoord bezoldigingsbeleid van het bestuur van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

lees meer

Blog

15-12-14

De maatschappelijke verantwoordelijkheid van institutionele beleggers

Hebben pensioenfondsen en vermogensbeheerders een verantwoordelijkheid die strekt tot buiten de kring van de achterliggende begunstigden en cliënten? Hebben deze institutionele beleggers met andere woorden een maatschappelijke verantwoordelijkheid? Eumedion-directeur Rients Abma betoogt van wel.lees meer

10-07-14

Amsterdam kent al genoeg musea

Met Euronext, NN en IMCD heeft Euronext Amsterdam recentelijk drie grote nieuwe beursintroducties mogen begroeten. Afgelopen jaar zagen we al nieuwe noteringen van Gemalto, OCI en Altice, weliswaar van origine geen Nederlandse ondernemingen, maar toch. En er zit nog meer in het vat, waaronder een rentree van ABN AMRO. Een dergelijke toeloop van ondernemingen hebben we lange tijd niet ervaren. De Nederlandse publieke aandelenmarkt gaat het dus voor de wind, zo lijkt het. Eumedion-beleidsmedewerker Wouter Kuijpers vraagt zich af of het werkelijk zo goed gaat. lees meer

Agenda

ICGN-congres in Madrid

Op 2 en 3 maart 2015 houdt het International Corporate Governance Networdk zijn regionaal congres 'Building Corporate Governance Reform for Long Term Sustainable Growth'. Eumedion-directeur Rients Abma zal deelnemen in een paneldiscussie over de werking en toepassing van gedragscodes voor institutionele beleggers. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld